Recepty - Den stromů
Pečený čaj
suroviny:
- sezónní ovoce (jablka, hrušky, švestky, mirabelky, špendlíky, třešně, maliny,….)
- citrusy (citron, pomeranč,…)
- cukr krystal
- koření (hřebíček, badyán, kardamom, skořice)
- rum
postup:
Ovoce umyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, včetně citrusů a dáme na plech. Posypeme cukrem a kořením dle chuti. Všechno dobře promícháme.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180-200 °C po dobu přibližně 30 – 45 minut, tak ať je ovoce měkké.
Hned po upečení přidáme rum (dle chuti), promícháme a plníme do skleniček, okraje skleniček poté otřeme, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Marmeláda
suroviny:
- 2 kg vypeckovaných špendlíků
- 0,5 kg cukr krystal
- 2 lžičky citrusového pektinu
- 1 lžička kardamomu
- půl lžičky skořice
- 10 ks hřebíčku
postup:
Vypeckované špendlíky dáme do hrnce, přidáme čtvrt kila cukru, koření a dáme vařit. Mícháme, dokud ovoce nezačne vařit, poté přidáme zbylý cukr smíchaný s pektinem a na mírném plameni, vaříme do zhoustnutí, cca 30 – 40 minut. Tuhost testujeme tak, že dáme lžičku marmelády na malý studený talířek a zkoušíme, jestli hmota teče. Pokud hmota na talířku ztuhla, plním do sterilizovaných sklenic, zavíčkuji a otočím dnem vzhůru.
Sirup
suroviny:
- 2,5 kg špendlíků
- 1,5 litru vody
- 1 kg cukr krystal
- 1 celá skořice
- 1 lžíce kyseliny citronové
- rum nebo slivovice
postup:
Špendlíky umyjeme, dáme do většího hrnce, přidáme skořici a zalijeme vodou. Vaříme asi 30 minut, pak vše přepasírujeme přes cedník, do vzniklé hmoty přidáme cukr a kyselinu citronovou. Vše deset minut povaříme. Horký sirup plníme do čistých sklenic, které jsme vypláchli rumem nebo slivovicí a zavřeme.
Čatní ze špendlíků
suroviny
- 1 kg špendlíků
- hrnek cukru krystal (i méně, dle chuti)
- 4 polévkové lžíce jablečného octa (nebo vinného)
- 4 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 4 bobkové listy
- špetka skořice
- špetka kardamomu
- sůl dle chuti
- olej
postup
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky, zpěníme ji dozlatova a přidáme polovinu cukru, necháme zkaramelizovat, poté přidáme vypeckované špendlíky, koření, tři stroužky rozdrceného česneku, sůl a ocet. Na středním plameni, za stálého míchání vaříme min. 45 minut. Pak přidáme zbylé dva stroužky česneku a zbylý cukr dle chuti a necháme cca 5 minut probublat. Nalejeme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme a 20 minut sterilizujeme.
