Recepty - Den stromů

Pečený čaj

suroviny:

  • sezónní ovoce (jablka, hrušky, švestky, mirabelky, špendlíky, třešně, maliny,….)
  • citrusy (citron, pomeranč,…)
  • cukr krystal
  • koření (hřebíček, badyán, kardamom, skořice)
  • rum

postup:

Ovoce umyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, včetně citrusů a dáme na plech. Posypeme cukrem a kořením dle chuti. Všechno dobře promícháme.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180-200 °C po dobu přibližně 30 – 45 minut, tak ať je ovoce měkké.

Hned po upečení přidáme rum (dle chuti), promícháme a plníme do skleniček, okraje skleniček poté otřeme, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. 

Marmeláda

suroviny:

  • 2 kg vypeckovaných špendlíků
  • 0,5 kg cukr krystal
  • 2 lžičky citrusového pektinu
  • 1 lžička kardamomu
  • půl lžičky skořice
  • 10 ks hřebíčku

postup:

Vypeckované špendlíky dáme do hrnce, přidáme čtvrt kila cukru, koření a dáme vařit. Mícháme, dokud ovoce nezačne vařit, poté přidáme zbylý cukr smíchaný s pektinem a na mírném plameni, vaříme do zhoustnutí, cca 30 – 40 minut. Tuhost testujeme tak, že dáme lžičku marmelády na malý studený talířek a zkoušíme, jestli hmota teče. Pokud hmota na talířku ztuhla, plním do sterilizovaných sklenic, zavíčkuji a otočím dnem vzhůru. 

Sirup

suroviny:

  • 2,5 kg špendlíků
  • 1,5 litru vody
  • 1 kg cukr krystal
  • 1 celá skořice
  • 1 lžíce kyseliny citronové
  • rum nebo slivovice

postup:

Špendlíky umyjeme, dáme do většího hrnce, přidáme skořici a zalijeme vodou. Vaříme asi 30 minut, pak vše přepasírujeme přes cedník, do vzniklé hmoty přidáme cukr a kyselinu citronovou. Vše deset minut povaříme. Horký sirup plníme do čistých sklenic, které jsme vypláchli rumem nebo slivovicí a zavřeme. 

Čatní ze špendlíků

suroviny

  • 1 kg špendlíků
  • hrnek cukru krystal (i méně, dle chuti)
  • 4 polévkové lžíce jablečného octa (nebo vinného)
  • 4 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 4 bobkové listy
  • špetka skořice
  • špetka kardamomu
  • sůl dle chuti
  • olej

postup

Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky, zpěníme ji dozlatova a přidáme polovinu cukru, necháme zkaramelizovat, poté přidáme vypeckované špendlíky, koření, tři stroužky rozdrceného česneku, sůl a ocet. Na středním plameni, za stálého míchání vaříme min. 45 minut. Pak přidáme zbylé dva stroužky česneku a zbylý cukr dle chuti a necháme cca 5 minut probublat. Nalejeme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme a 20 minut sterilizujeme.